Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten

Koopadvies DNB aan starters

Gemaakt op: 30-12-2011 om 10:13
Bron / Auteur: Telegraaf
Gemaakt op: 30-12-2011 om 10:13
Print Pagina

Koopadvies DNB aan starters

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank is begaan met starters op de woningmarkt. In een analyse van de woningmarkt schrijft de centrale bank dat zij juist nu zouden moeten kopen omdat de huizenprijzen laag zijn en de hypotheekverstrekkers minder hoge rentes berekenen. Sinds het begin van de kredietcrisis is het aantal woningverkopen fors gedaald. De gemiddelde woningprijzen liggen 10% lager dan in augustus 2008, toen de crisis begon. "Dat is ongunstig voor woningbezitters, maar goed nieuws voor starters. Zij hebben weinig te besteden en kunnen juist nu profiteren van een gunstig instapmoment. Bovendien kunnen zij nu ook profiteren van de verlaagde overdrachtsbelasting", aldus DNB. De woningmarkt is echter geen gewone productmarkt, waar lagere consumptieprijzen automatisch leiden tot meer vraag, aldus de bank. "Een koopwoning leidt niet alleen tot de consumptie van woondiensten, maar vormt ook onderdeel van het gezinsvermogen. De verwachting van verdere prijsdalingen of het risico daarvan kan leiden tot uitstel van de aankoop van een woning. Daarbij komt dat starters kunnen speculeren op verdere prijsdalingen in de verwachting dat daarmee de financieringslasten nog verder afnemen." Experts vinden het 'nogal wonderlijk' dat DNB starters zo aanmoedigt om een huis te kopen. "Dit is de organisatie die ons continu waarschuwt dat we vooral geen hoge schulden moeten aangaan en als we dan toch een huis kopen de hypotheek zo snel mogelijk moeten aflossen", aldus financieel specialist Jos van der Meeren. "Het lijkt me bepaald niet de taak van een centrale bank om een aankoop- of huuradvies te geven." De huizenmarkt lijkt ook in 2012 niet aan te trekken. Economen van ING stellen dat de huizenprijzen voorlopig onder druk blijven vanwege de dalende koopkracht en de stijgende werkloosheid. ING verwacht dat het aantal verkopen met 5% daalt.
 
 
Reactie van Tecum op bovenstaand artikel
 
Dat de woningprijzen dalen is op zich een goed bericht voor mensen die nieuw op de koopmarkt komen. Ongeacht of dit nu jonge starters zijn of oudere starters.
Maar wanneer het vermeende voordeel van een gedaalde prijs teniet wordt gedaan door de voortgaande beperkingen bij de hypotheekverstrekking is er feitelijk geen voordeel. Lagere prijzen bij gelijktijdige hypotheekbeperkingen leveren geen oplossing.
Aan het laden...

Zó werkt het!

  • Schrijft u in.
  • Zeg waar u wilt wonen
  • Wordt daarmee deelnemer van een initiatiefgroep
  • Kies samen een architect
  • Maak uw eigen indeling
  • U bepaalt, daarmee ook de prijs.

en TECUM begeleidt dit hele proces

readmore

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan deze website?

Klik dan hier voor meer informatie en het aanmeldingsformulier.