Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten

Ruimere hypotheek voor huizenkopers

Gemaakt op: 13-4-2012 om 10:51
Bron / Auteur: Telegraaf
Gemaakt op: 13-4-2012 om 10:51
Print Pagina

Ruimere hypotheek voor huizenkopers

PvdA en PVV breken lans voor lagere inkomens
 
Tweeverdieners met een laag inkomen moeten meer geld kunnen lenen voor het kopen van een huis. Hun hypotheek kan met 30.000 euro omhoog.
 
Dat vinden PvdA en PVV. Deze hypotheekverhoging was vorig jaar al aangekondigd door het Nibud, maar banken durven er geen gehoor aan te geven na dreigementen van de Autoriteit Financiële Markten. Tweede Kamerleden Monasch (PvdA) en Lucassen (PVV) zijn woest over deze bemoeienis. Zij willen dat minister Spies (Binnenlandse Zaken) orde op zaken stelt. Vandaag zullen zij tijdens een debat in de Tweede Kamer daarover een voorstel indienen.
 
Uit onderzoek bleek begin dit jaar dat banken het nieuwe Nibud-advies massaal naast zich neerleggen. Volgens het Nibud, dat leidend is in het vaststellen van de normen voor kredietverlening aan huishoudens, is het mogelijk dat tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 40.000 euro dit jaar 30.000 euro extra aan hypotheek kunnen krijgen. Tot dusverre kregen zij maximaal 148.000 euro. Dat zou kan om oog naar zo’n 178.000 euro, stelt het Nibud.
 
De Autoriteit Financiële Markten vindt het echter onverantwoord om huizenkopers met lage inkomens op dit moment met hoge schulden op te zadelen. Dat is de banken duidelijk gemaakt in een brief. De banken nemen de brief ter harte uit vrees voor boetes van de AFM. Dat is tegen het zere been van PvdA-Kamerlid Monasch, "Het Nibud is zeer betrouwbaar en degelijk. Normen van deze instelling leveren geen gevaar voor overcreditering", stelt hij.
 
Op slot
PVV'er Lucassen vreest daarnaast dat de woningmarkt op slot blijft zitten, als minister Spies niet ingrijpt. "Tweeverdieners met een inkomen rond de 40.000 verdienen te veel om te huren en te weinig om te kopen. Willen we de woningmarkt weer vlot trekken dan moeten we de teugels laten vieren", aldus het Kamerlid.
Aan het laden...

Zó werkt het!

  • Schrijft u in.
  • Zeg waar u wilt wonen
  • Wordt daarmee deelnemer van een initiatiefgroep
  • Kies samen een architect
  • Maak uw eigen indeling
  • U bepaalt, daarmee ook de prijs.

en TECUM begeleidt dit hele proces

readmore

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan deze website?

Klik dan hier voor meer informatie en het aanmeldingsformulier.